Gäster 2017

Ilan Nguyên

Tokyo University of Arts

Ilan Nguyên är japansk-fransk forskare, översättare, kritiker, curator och koordinator för kulturella evenemang. Hans huvudsakliga forskningsområden är historia och estetik gällande japansk animation (anime) och tecknade serier (manga). Nguyên föddes 1975 i Frankrike. Han utexaminerades från det franska nationella institutet för orientaliska språk och civilisationer (Inalco) och examinerade i japanska under handledning av professor Jean-Jacques Origas. Ilan… Read more »

Jelena Popović

National Film Board of Canada

När hennes studier av teoretisk fysik avbröts av kriget i Sarajevo 1992, emigrerade Jelena Popović till Kanada där hon tog en B.A. i filmproduktion vid University of Québec i Montréal. Hennes filmer Galapagos (1999) och The Knights of Orlando (2007) behandlar de psykosociala konsekvenserna av de jugoslaviska krigen. Jelena har arbetet på National Film Board… Read more »

Silvia Rasheva & Mathieu Muller

Unity – projekt ”Adam”

Att skapa en animerad film är en speciell process med planering och beslut i flera steg. Så småningom växer en storyboard fram som alla i projektet tror på och produktionen kan starta. En tid längre fram ska allt skickas på rendering. Men vad händer när man kommer på nya idéer längs vägen? Kan realtids-verktyg som… Read more »

Olivier Cotte

Fransk animation

Olivier Cotte (född 20 juni, 1963) är en fransk filmregissör, ​​författare, författare av grafiska romaner, illustratör och animationshistoriker. Efter att ha studerat musik, balett, konst och film, och regisserat sin första film vid 14 års ålder arbetade han 15 år i branschen. Olivier arbetade som chef, flame artist och chef för specialeffekter, med sådana människor som… Read more »

Nikolai Lockertsen

Storm Studios, Norge – Koncept och design i animerad film

Nikolai Lockertsen är en ConceptArtist och Illustrator baserad i Norge. Han har arbetat i filmindustrin sedan slutet av 90-talet, på olika företag som Qvisten, Filmkameratene, Gimpville och Storm Studios. Nikolai har jobbat på mer än 30 filmer, massor av TV-produktioner och reklam. På Storm Studios arbetade han som Lead ArtDirector 2008-2015. Nikolai arbetar för närvarande som frilansare.… Read more »

Petter Lindblad

Siv sover vilse

Petter Lindblad driver sitt eget produktionsbolag, Snowcloud Films AB, sedan april 2014. Under 2011-2014 var han ansvarig för den svenska grenen av Copenhagen Bombay. Innan han flyttade tillbaka till Stockholm bodde han  i Köpenhamn (2005-2011) där han arbetade på Zentropa och Copenhagen Bombay som producent, med fokus på animation. Dessutom har han erfarenhet av att arbeta med crossmedia… Read more »

Linda Hambäck

Gordon och Paddy

Linda Hambäck är ägare och grundare av företaget Lee Film. Hon är född i Seoul, Sydkorea 1974 och har efter sina studier på Dramatiska Institutet – Högskolan för Film, radio, TV och teater arbetat inom film och TV-branschen. Sedan 2004 arbetar hon främst med animation. Innan hon grundade LEE Film producerade Linda flera kritikerrosade TV-serier och reklam,… Read more »

Ola Larsson

Dockhus Animation – Att arbeta med konceptdesign

Ola Larsson arbetar som Creative/Art director på Dockhus Animation. Just nu är han ansvarig för designen till Linda Hambäcks kommande animerade långfilm ”Gordon och Paddy – det första fallet” med bl a Stellan Skarsgård och Melinda Kinnaman i huvudrollerna. Han har tidigare arbetat med Guldbaggenominerade ”Bamse och Tjuvstaden” och ”Bamse och häxans dotter” och kommer… Read more »

Christian Ryltenius

Sluggerfilm - Bamse och häxans dotter

Christian började sin animationskarriär på svenska studio Pennfilm där han arbetade på Voyage till Melonia (1989). Han studerade klassisk animation på Sheridan College i Kanada 1989-1991. Som animatör har han arbetat med produktioner som ABC, Alfie Atkins och Dog Days, innan han gick vidare till direkta barnklassiker som Karlsson på taket (2002) och Nasse (2004).… Read more »

Niki Lindroth von Bahr, Kalle Wettre

Min börda

Niki Lindroth von Bahr, född 14 februari 1984, är en svensk animatör och kortfilmare. Hon debuterade 2008 med En natt i Moskva, vilken följdes upp 2011 med Tord och Tord. Den senare visades på festivaler världen över, och belönades med en rad internationella filmpriser och nominerades även till en Guldbagge. Hennes kortfilm Simhall togs ut till… Read more »

Nima Yousefi

Filmproducent (Sigrid och Natten)

Nima Yousefi är född 1974 i Teheran, Iran. Han har studerat ekonomi och filosofi vid Stockholms universitet och har en kandidatexamen. Nima har en bred erfarenhet av att arbeta med både spelfilm och animation. Sedan 2010 har Nima arbetat som producent och regissör på produktionsbolaget Hob AB som han numera driver tillsammans med Peter Krupenin. Nimas senaste film är… Read more »

Jöns Mellgren

Animationsakademien, regissör

Jöns Mellgren (född 1976) har studerat konst och arbetar som författare, filmare och illustratör. När det gäller film så debuterade Jöns 2007 med en film som hette Herr Potatis och Döden. Efter det kom Den mörka ön(2009) och Pappersvärld(2013). Nu är Jöns aktuell som regissör av Sigrid och natten, där han arbetar tillsammans med Nima… Read more »

Anders Nyman / Per Nyman

Dupp Film - Animerad reklam

”-Och nu blir det reklamfilm…” En klassisk inledning på ett biobesök när biografen var den enda platsen där man kunde möta reklamfilm. Idag är det lite annorlunda och få gör reklamfilm helt utan animation. Följ med bakom kulisserna vid produktionen av 2 st läskande tv-spottar för ett av världens största dryckesmärken. Mycket 3d-animation och compositing… Read more »

Rickard Germundsson

Meindbender - Att flytta gränserna för animation

Rickard Germundsson, arbetar som produktionschef och producent för Mindbender Animation Studio (snart Mindbender Entertainment). Rickard är en lokal Trollhättebo och det var också där han först kom i kontakt med Mindbender 2009 (då baserade i Trollhättan). Rickard började sin karriär inom 3D-art och filmindustrin för 10 år sedan, när han strax efter att ha avslutat… Read more »

Daniel Sjölie

Högskolan Väst – VR forskning

Daniel Sjölie har arbetat med Virtual Reality sedan omkring år 2000, med fokus på att knyta ihop tvärvetenskapliga perspektiv såsom datorgrafik, kognitiv neurovetenskap och människa-datorinteraktion. Huvudteman för hans nuvarande position vid Göteborgs universitet är interaktionsdesign och visualisering, med fokus på de möjligheter som den nya Virtual Reality-tekniken ger. Mer naturlig och direkt samverkan har potential… Read more »

Samir Arabzadeh

Märta Proppmätt

Samir Arabzadeh är en filmskapare från Göteborg som är född i Teheran, Iran. Han har en Bachelor of Fine Art, (BFA) i Film and Screen Production från Valand, Göteborgs Universitet. Samir är just nu aktuell med ett helt gäng filmer, varav en av dessa är filmen Märta Proppmätt (2017), som han producerat tillsammans med Annika… Read more »

Important Looking Pirates – Animation och specialeffekter!

Nicklas Andersson, Animation Supervisor på Important Looking Pirates dyker upp hos oss på Trollywood Animation Festival för att dela med sig av erfarenheter inom animation och specialeffekter. Mer info inom kort! http://ilpvfx.com/

Mikael Fellenius

Mikael Fellenius, är VD för Film i Väst, som är den mest framgångsrika regionala filmfonden i Skandinavien. Film i Väst söker projekt som kan konkurrera i de mest prestigefyllda filmfestivalerna och/eller ses av en stor internationell publik. Film i Väst tar emot ansökningar för samproduktion av långfilmer under hela året. Alla samproduktioner måste ta delar… Read more »

Martin Hellström

Martin Hellström är rektor för Högskolan Väst sedan 1 januari 2017. -Jag vill att man ska se på högskolan som en tankesmedja – ett lärosäte med öppenhet och mod inför nya idéer. Martin föddes 1962 i Essen, Tyskland. Han har sin grundutbildning i ”Germanistik” och ”Katholische Theologie” från Ruhr-Universität Bochum. Under forskarutbildningen fokuserade han på… Read more »

Anna Rydell

Anna Rydell, Filmutvecklare och filmpedagog. Anna är utbildad bildlärare och filmpedagog. Hon har undervisat på Linnéuniversitetet i digitala medier samt var anställd på UR som mediepedagog. Sedan 2010 arbetar hon på Kultur och utveckling, Region Jönköpings län med att främja film och filmskapande i länet. Hon är projektledare för Kulturskolans Filmlinje i Jönköpings kommuns. Projektet… Read more »